Újra Békemenet!

Március 29-én fél kettőkor a Kossuth térről a Hősök terére vonulnak a Békemenet résztvevői. Részletek és térkép!

BM3

Csizmadia László, a CÖF szóvivője a szervezők mai, március 18-i sajtótájékoztatóján elmondta: jövő szombaton 13 óra és 13 óra 30 között gyülekeznek a Kossuth téren, az Alkotmány utcánál, majd az Alkotmány utca – Bajcsy-Zsillinszky út – Andrássy út – Hősök tere útvonalon a Fidesz kampányzáró nagygyűlésére vonulnak. A CÖF szóvivője hozzátette, a mostani Békemenet jelszaváról még nem döntöttek, erre várják a résztvevők, szimpatizánsok javaslatait.

Csizmadia László arra kérte azokat, akik nem értenek egyet a Békemenet céljaival, hogy semmilyen módon ne zavarják meg az eseményt.

A CÖF szóvivője megjegyezte, 2010-ben átnyújtottak egy társadalmi szerződést a Fidesznek, s a kormány az abban foglaltakat maradéktalanul teljesítette. A Békemenet keretében ezúttal is nemzeti, társadalmi szerződést kívánnak átadni Orbán Viktornak a Civil Összefogás fórum nevében. Ehhez százhúsz helyszínen gyűjtötték össze a polgárok javaslatait.

Széles Gábor nagyvállalkozó a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 1956 óta az első Békemenet alkalmával vonult végig a legtöbb ember az utcákon, és a résztvevők száma az azóta  tartott rendezvényeken sem csökkent. A visszajelzések alapján gondolja, jövő szombaton minden korábbinál többen lehetnek.

Fricz Tamás politológus arról beszélt, hogy a Békemenetre azért is szükség van, mert így április hatodika után új korszak kezdődhet. Ezzel ugyanis megnyílhat az út a baloldal előtt a posztkommunista és SZDSZ-es múlttól való megtisztuláshoz. Szerinte kiegyezésre van szükség a jobboldali és a baloldali emberek között, a múlt erőivel ugyanakkor természetesen nincs mód a megbékélésre. A cél az, hogy szűnjön meg a  hideg polgárháború, de csak azokkal és azok között, akik nem törnek Magyarország érdekei ellen.

BM1Bayer Zsolt publicista elárulta: amikor az első Békemenetet szervezték, Bencsik Andrással azon gondolkodtak, ha eljön néhány tízezer ember, akkor már elégedettek lesznek. Ehhez képest százezrek tettek hitet a kormány politikája mellett, s az a tömeg akkor megmentette az Orbán-kabinetet, hiszen Nyugaton meg akarták buktatni a miniszterelnököt. A 2012 januárjában elkezdődött folyamat méltó és méltóságteljes lezárása lehet a választási ciklus utolsó, március 29-i Békemenete.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról beszélt: a Békemenetekkel bebizonyosodott, hogy a szeretet és az összefogás érzése nagyságrendekkel több embert vihet az utcára, mint a harag és a tiltakozás. Ezzel új minőség jelent meg, amivel a politikusoknak és a politológusoknak érdemes lesz mélyebben is foglalkozniuk. A március 29-i rendezvény szerinte egyfajta zarándokút lesz, hogy ne törjön meg az elmúlt négy évben elindult folyamat, s Magyarország továbbra is békés és demokratikus maradhasson. Ilyen tekintetben ez lesz az eddigi legfontosabb Békemenet, hiszen itt már a gyermekeink, unokáink jövőjéért vonulnak majd az emberek, vallástól, világnézettől függetlenül.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője szerint elfogadhatatlan, hogy a baloldal rendre sértegeti Magyarországot, Bajnai Gordon például a minap vacak országot emlegetett. Úgy vélte, 2010-ben a Fidesz–KDNP nagyarányú győzelme visszahozta a demokráciát, megteremtette egyebek mellett az új Alaptörvény megalkotásának, illetve hazánk függetlensége megőrzésének lehetőségét. A március 29-i Békemenet – és az április hatodikai választás – célja tehát a demokrácia védelme.

(Forrás:  www.demokrata.hu)

BMterk